B technik s.r.o. OTEVÍRACÍ DOBA:
po-pá 8.00 - 16.00 hod
Brněnská 723, Třebíč / +420 568 820 755

Rozhovor s Martinem Komárkem

Rozhovor s Martinem Komárkem

Martin Komárek - reprezentant České republiky v dřevorubeckém sportu STIHL® TIMBERSPORT® SERIES. Držitel českého i evropského rekordu ve Springboardu.

Tento muž není ve světě TIMBERSPORTS žádným nováčkem, takže ho netřeba dlouze představovat. Jak tento mistr dřevorubec žije a jak se připravuje na závody? Zeptali jsme a přinášíme vám tak jedinečný rozhovor pro B TECHNIK s.r.o.


B TECHNIK: Dobrý den, pane Komárku. Vrchol sezóny v TIMBERSPORTU proběhne v Písku 28. září 2018. Máte tip na největší favority?

Martin Komárek: V posledních letech se u nás popředí velice vyrovnalo, celkově může do pořadí promluvit osmička sportovců, ale do poslední disciplíny jde jen 6 závodníků a ti si myslím, že budou riskovat a to bude pro diváka zajímavé. Jmenovitě např. Karel Diviš, Martin Roušal, Zdeněk Maťha, nebo Martin Kalina.

B TECHNIK: V současnosti se všichni nováčci účastní tréninkových kempů, kde jste jedním z instruktorů (trenérů). Byl ve vašich začátcích také takový kemp? Jak na něj vzpomínáte?

Martin Komárek: Ano, prostě skvělé, nové, pěkné, profesionální, prostě jiný svět. Tak se to snažím dělat i já.
Byl v Ruhlpordingu v biatlonové aréně v Německu a účastnilo se jej šedesátka zájemců z Evropy. Trenér byl šampión z USA Jim Collber a Němec Werner Brohammer. U nás ani jinde to nikdo neznal a nebyla jasná budoucnost, mě to neskutečně chytlo a přizpůsobil jsem timbersportu další roky života a nelituji toho.

B TECHNIK: Koncentrace je při závodech asi nezbytnou nutností. Často od sportovců slýcháme, že je výkon daleko více v hlavě než v rukách. Jak je tomu ve vašem sportu? Je koncentrace důležitější než svaly?

Martin Komárek: Ano, ale platí to v situaci, kdy se v závodě sejdou sportovci s podobnou výkonností, tzn. sílou, rychlostí, přesností a srovnatelným vybavením. Pak vždy záleží, jaký má daný závodník den, zda má svou běžnou výkonnost, jestli mu vybavení sedí na dané dřevo a jestli chybuje nebo naopak pokládá své rekordy. Někdy také rozhoduje schopnost závodníka jít na hranu rizika, štěstí na okolnosti a umět se soustředit. Pro mne je také základ podpora v rodině, u diváků  a vnitřní pozitivní energie.

B TECHNIK: V rozhovoru pro noviny Blesk, jste prozradil, že trénujete v JZD, kde jste sám a nikoho nerušíte. Jistě věnujete tréninku hodně času. Můžete to vypadat, že jste takový vlk samotář. Je to pravda?

Martin Komárek: Práce trenéra, exhibice, show, veletrhy, přejezdy stovky kilometrů. Tam všude jsou tisíce lidí. Proto na trénink a celkově mám rád klid, možná jen proto, že ho mám málo, nebo prostě tak. 

B TECHNIK: S dřevorubeckým sportem jste začal před sedmnácti lety. Kde berete motivaci a touhu trénovat a závodit i po tak dlouhé době?

Martin Komárek: Motivaci a sílu mi dávají mé 3 děti a závodění mne moc a pořád baví, každopádně je to čím dál na tělo náročnější a čas pro trénink je často velké sebezapření, ale to je daň za závodění. Nechci rozlišovat vliv věku ke sportu, hlavně je důležité, aby celkové pozitivní vlivy, převýšily ty negativní a pokud tak bude, musím pokračovat :O).

B TECHNIK: V září vás rádi přivítáme u nás v Třebíči u příležitosti otevření nové prodejny B TECHNIK. Víme, že zde nebudete poprvé. Jak se vám Třebíč líbí a co zde rád navštěvujete?

Martin Komárek: Podívejte se, mám celkem pracovně naši vlast procestovanou, ale stále mne překvapuje, nevážíme si nejen krás přírody a neskutečné architektury, ale i životního stylu, který je u nás vzhledem ke světu nadprůměrně hektický, problém je, že je vše vykoupeno negativním působením na přírodu, naším stresem, špatnými mezilidskými vztahy a celkovým vytvářením problémů, kde nejsou, a to je škoda.

K našim krásám patří pravě Třebíč, náměstí má kouzlo a rád bych se v budoucnu více seznámil s Židovskými stavbami, ale nejdříve si vzpomenu na před lety konaný závod v Borovině, diváci, místo, atmosféra, prostě Borovina, můžu říci byl jeden z NEJLEPŠÍCH závodů za 15 let pořádání u nás. Byl jsem tam během 7 let několikrát a kam to tvůrci dotáhli, klobouk dolu, úžasné…

B TECHNIK: Děkujeme za rozhovor. Přejeme mnoho úspěchů ve vašem sportu a srdečně se na vás těšíme 14. září v Třebíči.

Martin Komárek: I já se těším, věřím, že budou příchozí spokojeni a srdečně je zvu, děkuji za rozhovor a musím přiznat, že dělám často rozhovory, ale takto inteligentní otázky nemívám, děkuji.