B technik s.r.o. OTEVÍRACÍ DOBA:
po-pá 8.00 - 16.00 hod
Brněnská 723, Třebíč / +420 568 820 755

Historie vrtaček

Historie vrtaček

V průběhu času se nám na prodejně sešlo hned několik historických skvostů ručního nářadí.
Zajímalo nás, jak se třeba takové vrtačky v průběhu času vyvíjely a výsledek nás opravdu překvapil.

První ruční vrtačky se objevují již v Neolitu, mladší době kamenné, 6.tis.-3,5 tis. před Kristem. Zde poprvé dochází k vrtání kamene. První vrtačkou tak byla tzv. luková a smyčková, která také sloužila k rozdělávání ohně.

Posuneme-li se o několik řádek dál do minulosti, dostaneme se k 20. srpnu 1889, kde Arthur James Arnot patentoval první elektrickou vrtačku na světě, která ovšem nebyla ruční a svou velikostí byla určena pro těžební úkoly.

Jen o pár let později Wilhelm Emil Fein vyvinul a sestrojil první ruční elektrickou vrtačku. Byl to německý podnikatel a konstruktér, který se narodil v Ludwigsburgu. Firma, kterou založil s bratrem Carlem v Kalsruhe, se nazývala C. & E. FEIN a její počátky sahají do roku 1867.

Putujeme po pomyslné časové ose dále do roku 1924 k firmě Milwaukee.

A.F. Siebert v tomto roce začal vyrábět první přenosnou vrtačku o nízké hmotnosti, určenou pro práci jednou rukou, s názvem „Hole-Shooter.“

časová osa

Perličkou na naší cestě je firma Black and Decker, která v roce 1971 vyslala svoje akumulátorové vrtací kladivo a kompaktní vrtačku s úpravou pro účely kosmonautiky na měsíc v programu Apollo 15.

 

Zde naše malá cesta historií ručního elektrického nářadí končí. Na konec našeho dnešního povídání se můžete pokochat přiloženými fotkami starého nářadí, které jsme dostali darem od našich spokojených zákazníků a tímto jim všem moc děkujeme.

 

Zdroje:

https://en.wikipedia.org/wiki/Bow_drill

https://www.blackanddecker-usti.cz/kdo-jsme/historie

https://cz.milwaukeetool.eu/header/about-us/milwaukee-story/history/